Gyűlésezett a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács

2017 november 22.-én tartotta rendes gyűlését az SzTT az Eurocenter konferenciatermében. A gyűlésen részt vettek az SzTT tagjai valamint Kormos Dénes és Tóth Ilona meghívottak, kutató fejlesztő pedagógusok és tehetséggondozó szakemberek Magyarországról.

Az SZTT struktúrájában némi módosítások történtek: Kósa István alelnök helyébe Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja lépett, valamint Krecht Gyöngyvér váltja Török Katalint a Nyelvi tagozat élén. Kósa István továbbra is tevékenykedik az SzTT-ben, a váltás az SzTT megerősítését célozza képviselet és kommunikációs szinten.

Az elmúlt időszak fontosabb eredményei közé tartoznak a sikeres teheségnap, és ennek következményeként két Székelyföldi Tehetség bemutatkozása Hollandiában, a népszerű Kincskereső program, idén is 28 csoport nevezett be, a tartalmas tehetségtábor Besenyőn, és a megnövekedett számú ösztöndíj az Ady programban. Az elért eredmények, sikerek a közös összefogást dícsérik, külön köszönet mindazoknak, akik önzetlen részt vesznek az önkéntes munkában, legyen az pályázatok értékelése vagy éppen szervezési/bonyolítási feladatok.

Álljon itt azon SzTT tagok (és nemcsak) neve, akik az idén segítették a programok megvalósulását:

Árvay Katalin nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár

Balázs Gabriella fizika szakos tanár

Csáky Ernő mérnök

Hajdu Laura óvonő, SzTT tag

Kovács Attila tanár, iskolaigazgató SzTT tag

Krecht GYöngyvér tehetségkoordinátor, SzTT tag

Molnár János tanár, drámapedagógus, SzTT tag

Pildner József, SzTT tag

Ráduly Attila civil aktivista, SzTT tag

Szabó Jenő mesterbúvár, SzTT tag

Szabó Tünde óvonő, SzTT tag

Szakács Ágnes tanítónő, Csutak Vilmos díjas pedagógus

Tomos Gabriella óvonő, igazgató, SzTT tag

Tulit Éva színész, dráma pedagógus

Tulit Zsombor hegymászó, SzTT tag

Újfalvi István tanár, SzTT tag

A tervezésben nagyon hasznosnak bizonyultak a magyarországi, kiváltképpen az Észak-magyarországi tapasztalatok, Kormos Dénes ismertette a Tehetségútlevél kezdeményezést és tájékoztatott a diák-mentor programról. Ennek következtében az SzTT elhatározta, hogy bevezeti a Sékelyföldi Tehetségútlevelet. Azonkívül, az elkövetkezendőkben a kapcsolatok és együttműködés serkentésére, konkrét feladatokat fogalmazott meg:

-          Tehetségpontok látogatása

-          Nyílt Nap a Székely Mikó Kollégiumban – jó gyakorlatok megtekintése, 2018 első felében

-          Min. 3 új teheségpont létrehozása

-          Honlap bővítése interaktív felülettel, adatok megjelenítésére

-          Két képzés szervezése, óvodai tehetséggondozás májusban és egy koordinátori képzés 2018 folyamán

-          Szülők és tehetséges fiatalok bevonása a tanács munkájába – ehhez közösségeket formálunk vagy keresünk meg, már vannak konkrét elképzelések.

Az SzTT Ráduly Attila személyében kommunikációs felelőst választott, így havi gyakorisággal értesülhetünk a régióban zajló vagy szerveződő tehetséggondozó programokról. Hamrosan elkészül az SzTT facebook oldala is, a valós idejű tájékoztatásért.

Befejezésként, néhány adat:

-          Jelenleg: 34 SzTT tag

-          85 résztvevő a Székelyföldi Tehetségnapon

-          Csutak Vilmos díjjal kitüntetettek: Szilágyi Zsolt, Vox Humana karnagya, Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője

-          Különdíj: Paul Baan, a Noaber alapítvány elnöke, Hollandia

-          2017 június 26-30. – Tehetségtábor Sepsibesenyőn, résztvevők: 13 + 2 kísérő,Lemhényből, Zágonból, Miklósvárról és Etédről

-          28 csapat, 6 helységből 5 kategóriában a Székelyföldi Kincskeresőben

-          7.5 mil HUF, 75 db ösztöndíj az Ady Endre programban, beérkezett pályázatok száma: 99, előző években: 2014 -75, 2015 – 54, 2016 – 86, 2017 – 82

-          2017 október 1-6, Tehetségek bemutatkozása Hollandiában: Imets Tamás drón tervező-feltaláló, Szaniszló Attila zongoratehetség, Szervezők: Noaber és Amőba alapítványok

1

2

3

Február 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28