Praetoria Egyesület Tehetségpont, Kézdivásárhely: Csiszár Dénes faipari tanműhely projekt

A Praetoria Egyesület által 2013-ban Kézdivásárhelyen létrehozott Csiszár Dénes faipari tanműhely célja a székelyföldi fafaragási és faipari hagyományaink tanítása és fenntartása. A famegmunkálás a székely kultúra egy jelentős része, amiről nem csak a híres székely kapuk tanúskodnak, hanem számos más népi hagyomány is, amely valamilyen úton a fához és annak feldolgozásához köthető.


Mivel a városi fiataljaink és a falvakon is aligha találnak az ifjak lehetőséget arra, hogy ezt az értékes tevékenységet elsajátíthassák, egyesületünk úgy döntött, hogy lehetőséget teremtünk erre. Ma a fiatalok figyelme más térre van irányítva, továbbá manapság ritka is az a mester, akitől a régi szakmát vagy az eredeti népi művészetet még meg lehet tanulni.
Eddigi tapasztalataink szerint a művészeti faragás mellett az asztalosi tevékenységek és gyakorlatok egyformán vonzóak a gyermekek és fiatalok számára. A mai gyermekeknek ritkán adódik az a lehetőség, hogy saját kezűleg elkészítsenek például egy madáretetőt vagy egy faragott vándorbotot, amely által saját kézügyességüket, illetve művészeti tehetségüket gyakorolni tudják.
Az idők során számos olyan székely tehetség alkotott, akik munkájuk révén hozzájárultak Háromszék jellegzetes, eredeti székely jellemének kialakulásához.
A Csiszár Dénes faipari tanműhely által egyesületünk ezt a székely kincset a jövőnek is biztosítani szeretné. Ezért azon törekedünk, hogy minél több fiatal, lehetőleg már gyermekkortól kezdődően, a fával, mint alkotó anyaggal kapcsolatba kerüljön. Lehetőséget szeretnénk nyújtani mindenkinek, hogy a fával ne csak megismerkedhessenek, hanem bele is szerethessenek. Meg akarjuk azokat a gyermekeket és fiatalokat találni, akikben oly nagy a tehetség, hogy a székely famesterek dicsőségét vihetik tovább. Ugyanúgy fontosak számunkra azok is, akikben fel tudjuk eleveníteni a famegmunkálást, a népi hagyomány és identitás jelentős részeit.

Elérhetőség:
Praetoria Egyesület
525400 Kézdivásárhely
44-es Udvartér, 1-es szám, Kovászna megye
Románia
telefon: +40 755 792 403
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: praetoria.weebly.com

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31