Ady Endre ösztöndíj pályázat 2015/16 - beszámoló

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács az NTP-ADY-M-15-0001 kódszámú megbízás alapján 2015.november -2016 június periódusban 58, egyenként 100.000 Ft értékű ösztöndíj adminisztrálását végezte, azaz 5.8 mil Ft értékű ösztöndíjalapot kezelt a megbízás feltételeinek megfelelően.

Az Ady Endre ösztöndíj-program fő célkitűzése, a hátrányos térségekben élő, szociálisan hátrányos helyzetű, ugyanakkor jó tanulmányi eredményekkel rendelkező diákok támogatása. Sikerrel valósult meg 58 magyar nyelven tanuló diák pénzügyi támogatása a pályázat által, mely olyan lehetőségeket biztosít számukra, meleyket családjaik önerőböl sok esetben egyáltalán nem tudnak biztosítani.

A pályázatban megfogalmazott célokat teljes mértékben sikerült teljesíteni a megvalósítási időszakban. Sikerült biztosítanunk a hozzáférhetőséget és elérhetőséget az ösztöndíjpályázathoz a Kovászna, Brassó megyékben, illetve Bukarest-i diákok számára.

Az érvényes pályázatokat egy négy tagú semleges bizottság bírálta el külön-külön, egységes szempontrendszer alapján, így sikerült mindenféle szubjektivitást kizárva a legtehetségesebb, ugyanakkor a legjobban rászoruló diákokat kiválasztani. Ennek megfelelően 58 diák nyert egyenként 100.000 Ft-os támogatást, aminek folyósítására március folyamán került sor. A nyertesek 70%-a vidéki lakhelyű, egy vagy több területen tehetséges, szerény anyagiak között és szűk lehetőségekkel bíró diák.

A program legnagyobb eredménye, hogy sikerül hozzájárulni ahhoz, hogy 58 tehetséges, ugyanakkor szociálisan hátrányos helyzetű tanuló zavartalanabbul folytathassa tanulmányait, olyan kellékeket szerezhessen be, melyeket egyébként nem engedhetnének meg maguknak, olyan tanulmányi vagy tehetség táborokban vehetnek részt, melyek ezidáig csak álomként lebegett előttük.

A beszámolók mind azt támasztják alá, hogy az ösztöndíjra nagyon nagy szükségük volt a tanulóknak és családjuknak egyaránt. Az ösztöndíjas tanulók nagy hányada csonka családban él, legtöbbszőr csak az édesanya neveli őket, de vannak közöttük aki családi házakban élnek, vagy nagyszülők nevelik.

Ösztönzően hathat másokra, hogy ezek a nehéz körülmények között élő tanulók, sokuk családi házakban nevelkedve, mennyire tudatosan és szorgosan állnak a tanulás és fejlődés mellé, hiszen ebben látják a lehetőséget, hogy egy job jövőt teremtesen majd maguknak. A tenniakarásuk és alázatuk példaértékű.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

emet logo

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31