A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács célkitűzése, hogy a szervezett tehetséggondozást mozdítsa előre és támogassa a térségben, hogy az arra kiképzett pedagógusok helyben tudják megadni azon segítségeket a gyerekeknek, melyek tehetségük kibontakoztatásához szükségesek. A legérzékenyebb korban tartjuk fontosnak elkezdeni a tehetséggondozást, ezért az óvodapedagógusok és az óvodások egy kiemelt célcsoportot képeznek. Ahhoz, hogy az óvonők minél felkészültebbek legyenek a tehetségek felfedezésében és gondozásában, a projekt segítségével ilyen jellegű képzéseket valósítottunk meg.

Szeptemberben egy 2 napos elméleti tréninget tartottunk Sepsiszentgyörgyön "Élményalapú tanulás, már az óvodában!" címmel. A képzés alatt a pedagógusok technikai és módszertani ismereteket sajátítottak el, hogyan tereljék a még csak óvodás gyerekeket a jókedvű és hatékony iskolai tanulás irányába, az élményalapú tanulás megalapozására már óvodai korban kaptak a résztvevők gyakorlati útmutatót. A képzésen 15 óvodapedagógus és tehetséggondozó szakember vett részt Kovászna megyéből, a meghívott előadó Lantos Mihály magyarországi tanulásmódszertani szakértő volt.

Október végén, szintén Sepsiszentgyörgyön szerveztük meg a másik óvodapedagógiai képzésünket a Ringató módszerre alapozva. A kétnapos gyakorlatorientált képzésen 25 személy vett részt, vezetője Gróh Ilona zenepadagógus volt, aki díjmentesen vállalta a képzés szakmai vezetését. A résztvevők a szomszédos Kőrösi Csoma Sándor Napköziotthonba is ellátogattak, és a helyszínen tapasztalták és próbálták a módszer gyakorlati alkalmazását.

A résztvevők elégedettek voltak a képzésekkel, visszajelzések alapján elmondható, hogy nem mindennapi élményben volt részük, már első perctől lenyűgözte őket az előadók magas szintű felkészültsége, elkötelezettsége, hite és közvetlensége, így egy oldott és szeretetteljes légkör alakult ki, amely mindenkit az elsajátított ismeretek gyakorlatba ültetésére és a folytatásra ösztönözte.

Konkrétan megvalósult:

- két 16 órás szakmai képzés magyarországi szakemberek bevonásával

- 40 óvodapedagógus fejlesztése tehetséggondozás terén

- 10 kovászna megyei óvoda logikai játékcsomaggal való ellátása

- 10 helyszíni látogatás, képzések hatásának felmérése az óvodákban

- projekteredmények ismertetése.

Néhány, a képzésekkel kapcsolatos visszajelzés:

"Megtapasztalhattuk az együtt éneklés örömét, szépségét, megsejthettük a művészeti nevelés erejét, átélhettük az összetartozást, a magyar kultúra megtartó erejét, és a tiszta forrástól felfrissülve megyünk utunkra, abban reménykedve, hogy még találkozunk. Köszönet érte a szervezőknek!" Szabó Tünde óvónő, Gróh Ilona Óvopedógia c. képzés

"Hálásak vagyunk az Sz.T.T.-nek és köszönjük, hogy elhozta ezeket a képzéseket Sepsiszentgyörgyre. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen tudással gazdagodhattunk. Remélem lesz még folytatása."Ferenczi Júlia óvónő, Lantos Mihály Élményalapú tanulás, már az óvodában! c. képzés

A folytatást természetesen tervezzük, az óvodákban be fognak indulni a sajátos tehetséggondozó, logikai gondolkodásfejlesztő műhelyek.

Támogató: Bethlen Gábor Alap Zrt.

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap

0
0
0
s2smodern

Székelyföldi Tehetségpontok térképe

contentmap_module

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon