Az Ady Endre ösztöndíj-program fő célkitűzése, a szociálisan hátrányos helyzetű, ugyanakkor jó tanulmányi eredményekkel rendelkező diákok támogatása. Sikerrel valósult meg 87 magyar nyelven tanuló diák pénzügyi támogatása a pályázat által, mely olyan lehetőségeket biztosít számukra, melyeket a családok önerőböl, az esetek nagytöbbségében, nem tudnak biztosítani.

 A program közvetlen célcsoportja a 6-12. osztályos tanulók voltak Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Bákó megyékből, akik magyar nyelven folytatják tanulmányaikat. A pályázók életkora 13-19 év közötti, jellemzően jó tanulók, szociálisan hátrányos helyzetűek és többnyire legalább egy területen tehetségeseg, de sokan több területen is. Jellemzőbb tehetségterületek: matematika, fizika, informatika, anyanyelv, ének, sport vagy valamilyen hangszer, de megjelenik a biológia, földrajz, rajz, festészet, néptánc és történelem is.

A korábbi évek trendje az idén is folytatódott, a legtöbben laptop-ra költötték a támogatást. Ha ez korábban is érthető volt, hiszen már-már szinte lehetetlen laptop és internethozzáférés nélkül megoldani a házifeladatokat, az idei évben ez még inkább felértékelődött, hiszen az iskola a világjárvány miatt az éterbe költözött, sokan arra is számítanak, hogy ősztöl is hasonló menetben kell majd folytatni a tanulást.
Azért még mindig sokan költöttek szakkönyvekre is, főleg az érettségiző, felvételi előtt álló diákok, valamint magán órákra, ami a felvételi sikerességét alapozza meg.
Egyéb, amiben az ösztöndíjtámogatás segítséget nyújtott a diákoknak és családjaiknak: népviseleti kellékek, székelycsizma, hangszer vagy hangszer kellék, magán órák, amik manapság csillagászati áron vannak, tanszerek, könyvek, nyomtató, e-book olvasó, kerékpár, egyetemi próbavizsga és felkészítő stb.
Jól látható, hogy mind-mind olyan dolgok, amik vagy az iskolai előmenetel szempontjából, vagy a tehetségterülettel kapcsolatosan hasznosítható és nélkülözhetetlen, vagy a mindennapi élethez szükséges kellékek, melyek másoknak alapból megvan, de ezeknek a szerény körülmények között élő diákoknak hiánycikk.
Tiszteletre méltó és ösztönző az az igyekezet, amivel ezek a szociálisan nehéz körülmények között élő tanulók, tudatosan és szorgalmasan állnak a tanulás és fejlődés mellé. A beszámolókból jól látható, hogy milyen sok időt és energiát fektetnek abba, hogy jó eredményeket érjenek el és ezáltal biztsoítsák saját maguk számára a kényelmesebb jövőt.

A program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta

emet logo

0
0
0
s2smodern

Székelyföldi Tehetségpontok térképe

contentmap_module

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon