A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács az éves gyűlés keretében a tanács megszavazta a Tehetségnagyköveti tisztséget és erre a tisztségre Dr. Nagy Évát, a bukaresti Vallásügyi Államtitkárság tanácsosát kérte fel, aki örömmel vállalta a megbízatást.

A Tehetségnagykövet széleskörben és magas szinteken népszerűsíti és támogatja a tehetséggondozás ügyét. Magyarországon is ismert és bejáratott gyakorlat, hogy egy eszme népszerűsítésére és széleskörű támogatására közismert személyiségeket kérjenek fel.

A méltatásban elhangzott, hogy Dr. Nagy Éva gazdag életútja bizonyítéka annak, hogy a közösségnek elkötelezett, nemzetét hittel és lélekkel szolgáló személyiség. Éveken keresztül a Román rádió és televízió magyar adásának szerkesztő riportere és műsorvezetője volt, majd 13 éven keresztül a Tanügyminisztériumban a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár kabinetigazgatójaként szolgálta a magyar közösséget, megannyi kulturális és szakmai testület/szervezetben betöltött szerepénél fogva pedig jelentősen támogatta a magyar közösségek anyanyelvi programjait, ezekhez pénzügyi támogatást is szerzett. Nem utolsósorban gazdag publicisztikai tevékenységgel bír, számos nyelvészeti, közoktatási, valamint kommunikáció témájú tanulmány, szakírás és könyv szerzője.

Jelenleg a Vallásügyi államtitkárság keretében tevékenykedik, országszerte magyar közösségekkel tart fenn kapcsolatot, Isten és Ember szolgálatában. A felkéréssel immár hivatalosan is a tehetségügy kiváló követévé vált Erdélyben, Romániában egyaránt.

Az SzTT további két tagozattal bővült: most már hivatalosan is létrejött a Szülők tagozata, a korábbi résztvevőkkel, valamint megszületett a Tehetséges Diákok tagozata is, egyelőre kilenc diákkal, sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi líceumokból.  

Íme:

Timár Eszter, X.o, Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely - TUDEK, kutatás

Biszak Beáta, X.o, Bod Péter Tanítóképző, Kézdivásárhely - zenei tehetség

Székely Roland, X.o, Puskás Tivadar Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy - zene, kémia, vallás

Kiss Tamara, XI.o, Puskás Tivadar Szakközépiskola, Sepsiszentgyörgy - nyelvi tehetség, szavalás

Szabó Adrienn, XI.o, Református Kollégium, Sepsiszentgyörgy - nyelvi tehetség, szerkesztés

Bíró Balázs, X.o, Plugor Sándor Művészeti Liceum, Sepsiszentgyörgy - zenei tehetség

Fazakas Bálint, X.o, Plugor Sándor Művészeti Liceum, Sepsiszentgyörgy - dramaturgia, színház

Sebestyén - Lázár Kata, IX.o, Plugor Sándor Művészeti Liceum, Sepsiszentgyörgy - zenei tehetség

A fiatalok bemutatkozásából kiderült, jónak és hasznosnak tartják a szerveződést, megfogalmazásukban szükség van mentorokra, biztatásra ahhoz, hogy a bennük rejlő tehetség kibontakozhasson.

Isten hozta körünkben a fiatalokat, célcsoportunk képviselőit, és bízunk abban, hogy ötleteikkel, javaslataikkal újabb lendületet adnak az SzTT-nek, és igényeikkel, elvárásaikkal összhangban lévő programok születnek.

A gyűlés keretében az SzTT egy kis történeti áttekintését hallgatták meg a tanács tagjai, valamint a folyamatban lévő tehetséggondozói programokról esett szó.

   IMG 20231117 WA0004

Székelyföldi Tehetségpontok térképe

contentmap_module

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon