Tegnap megtartotta évvégi gyűlését az SzTT. Új taggal bővültünk: a Felszállott a páva! színvonalas verseny díjazottja, a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes is résztvesz hagyományőrző és fiatalokat-gyermekeket oktató tevékenységével a tanács munkájában.

Sok sikert kívánunk hozzá és hosszantartó együttműködést!

 

Múlt szombaton közel száz résztvevővel zajlott az első Székelyföldi Tehetségnap a Sapientia Tudományegyetem aulájában, Marosvásárhelyen. A szervező Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács ez alkalommal Csutak Vilmos díjakat adott át a tehetséggondozásban kiváló eredményeket elért szakembereknek: Tulit Ilona magyar szakos tanárnak, tankönyvszerkesztőnek Sepsiszentgyörgyről valamint Székely Zoltán fizika szakos tanárnak, a Fizikavalkád megyei szintű fizika verseny kezdemőnyezőjének és szervezőjének Székelyudvarhelyről. A díj egy oklevélből, egy képzőművészeti alkotásból és 1.000 lejes díjból áll. Támogatója: a Háromszéki Közösségi Alapítvány. A tanács minden évben két Csutak Vilmos kiválósági díjat oszt ki a tehetséggondozásban.

 

Fővédnök: prof. Csermely Péter, az Európai Tehetségsegítő Tanács (ECHA) elnöke
Szervező: Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács SzTT
Időpont: 2014. szeptember 27. , 9.00 óra
Helyszín: Sapientia EMTE, Koronka (Marosvásárehly)

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács Csutak Vilmos díjjal tünteti ki a tehetséggondozásban kiváló munkát felmutató és eredményeket elért pedagógusokat, szakembereket. Idén, a beérkezett javaslatok alapján, a következő személyeket jutalmazza:

Tulit Ilona pedagógus, magyar nyelv és irodalom tankönyvszerkesztő, az SzTT alelnöke, Sepsiszentgyörgy (Tulit Ilona előterjesztés), valamint Székely Zoltán pedagógus, szervező és népnevelő, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Liceum tanára (Székely Zoltán előterjesztés).

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács NTP-HTT-M-13-002 kódszámú megbízás alapján 2013.10.01-2014.06.30periódusban, a megbízási feltételeknek megfelelően bonyolította programjait a tehetséggondozás területén. A program fő célja a Tanács működésének támogatása volt, amely által a következő, a tehetséggondozásban fontos programokat sikerült megvalósítani: tehetségkoordinátori képzés székelyföldi pedagógusoknak, intézményvezetőknek, Székelyföldi Kincskereső pályázat, Tehetségtábor Sepsibesenyőn.

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács az NTP-ADY-M-13-006 kódszámú megbízás alapján 2013.10.01-2014.06.30 periódusban 58, egyenként 100.000 Ft értékű ösztöndíj adminisztrálását végezte, azaz 5.8 mil Ft értékű ösztöndíjalapot kezelt a megbízás feltételeinek megfelelően.

 

"MOLNÁR JULIANNA, Kovászna. A tehetség mögött köznapi szavak rejlenek: szorgalom, szeretet, szerencse, de mindenekelőtt a kitartás. Ezeket az erényeket, értékeket kívánta jutalmazni a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács, amikor – idén először – tábort hirdetett tehetséges székelyföldi gyermekek és fiatalok számára...

 

Egy jó hangulatú, inspiráló és előremutató gyűlést tartott az SzTT hétfőn, június 30.-án Sepsiszentgyörgyön. Összesen 21-en vettek részt a gyűlésen, még távoli helyekről is (Antal Teréz Gyergyócsomafalváról, Málnásról és többen Kézdivásárhelyről). Ahogy ez többször is elhangzott, az SzTT folyamatosan arra törekszik, hogy a székelyföldi jelleg növekvő hangsúllyal megjelenjen a tevékenységében, legyen az gyűléseken való részvétel, programokba való bekapcsolódás vagy díjazás, elismerés.

 

2014. május 30-31. között Sepsiszentgyörgyön zajlott a második Tehetségkoordinátori képzés, a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács és az Amőba Alapítvány közös szervezésében.

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács meghirdeti a Csutak Vilmos díjat, amelyet évente két, a tehetséggondozásban kiváló eredményeket felmutató székelyföldi pedagógusnak, szakembernek ítél oda egy szakmai bizottság. A díj a tehetséggondozás társadalmi elismerését célozza.

 

2014, június 23-28. között a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács tábort szervez tehetséges, jól tanuló gyermekeknek Sepsibesenyőn. A tábor sport és kulturális tevékenységeket foglal magában, valamint irányított foglalkozásokat irodalom és történelem, környezetvédelem terén. A tábor ingyenes, a részvétel költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

 

Lezárult a Székelyföldi Kincskereső pályázat “Az én falum/városom – 2-8. osztály" kategóriába beérkezett pályázatok elbírálása.

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács tehetségkoordinátori képzést szervez intézményvezetőknek, igazgatóknak, akik a tehetséggondozást magasabb színvonalon, nagyobb hatékonysággal és rendszerben foglaltan kívánják működtetni az intézményen belül. A képzés tehetséggondozói és szervezési alapismeretek biztosít, a program neves magyarországi szakemberek irányításával zajlik. A képzésen résztvevők teheségkoordinátori minősítést kapnak, amely alapfeltétel egy intézmény minőségi akkreditálásában.

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács irodalmi pályázatot hirdet 9-11. osztályos diákoknak és egyetemistáknak Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából. A pályázati felhívás a Székelyföldi Kincskereső programsorozat része.

 

A szerencsés első: Csákány Olivér, akinek már az ösztöndíjat az SzTT átutalta. Összesen 58 kedvezményezett van, a szerződéskötések jelenleg történnek, ezt követően sor kerül az ösztöndíjak banki átutalására.

 

A konferenciát 2014 május 8-10. között szervezi a MATEHETSZ, az Európai Tehetségtanáccsal (ECHA) és a Budapesti Európai Tehetségközponttal együttműködésben.

A szervezett esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A konferencia elnöke Csermely Péter akadémikus, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az ECHA elnöke.

 

A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázati kiírása általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak a 2014. március 22. és június 13. közötti időszakra.

 

Az Emberi Erőforrás Minisztérium által meghirdetett Ady Endre ösztöndíjtámogatásra 308 kérelem futott be a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácshoz. A 17.5 millió HUF nagyságú romániai alap kezelésévél a minisztérium három szervezetet bízott meg: a kolozsvári székhelyű Erdélyi Tehetségsegítő Tanácsot (5.8 millió HUF) és Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületet (5.9 millió HUF), valamint a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácsot (5.8 millió HUF). Az ösztöndíj a 2013/2014. tanévre vonatkozik, folyósítására várhatóan 2014. június 1. – 2014. június 30. között kerül sor.

 

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon